De dahlia in de spotlight – onderhoud, tips, en hoe ik het doe.

De dahlia

Deze bijzondere bloem springt in het oog en verrast ons met haar kleuren spektakel tot soms wel in november. En … de dahlia is onmisbaar voor de pluktuin. Daarom even wat meer informatie over dit knolgewas die wel wat extra aandacht kan gebruiken. Deze plant is momenteel erg gewild en weer helemaal terug van weggeweest. De dahlia is wel 500 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Mexico. Hij is er in verschillende hoogte van 25 cm tot wel 200 cm en kan zowel in de pot als in de volle grond gekweekt worden. Om deze in je pluktuin neer te zetten is het belangrijk om een aantal zaken te weten. Allereerst is de dahlia vorstgevoelig en wordt normaal gesproken in het najaar uit de grond gehaald (gerooid). Ten tweede zijn er heel heel veel soorten waaronder grootbloemige. Deze zijn zo groot dat ze niet altijd even mooi staan in een boeket. Je kan als dahliafan heel goed een bos neerzetten met alleen grootbloemige dahlia’s maar persoonlijk vind ik sommige te groot om te combineren in een plukboeket. Wist je sommige dahliabloemen wel een doorsnede van 30 cm kunnen bereiken? We noemen deze niet voor niets “dinnerplate” dahlia’s. Kies daarom voor de iets kleinere soorten die heel goed te matchen zijn met je andere bloemen in het plukboeket.

De verzorging en starten met de knollen.

Dahlia’s kan je als knollen aanschaffen en op meerdere manieren verwerken. De knollen zijn beschikbaar van februari tot april. Ik ruil heel vaak dahlia’s, vooral als je genoeg hebt van 1 soort. Je kan door te ruilen weer nieuwe soorten en kleuren uitproberen in je pluktuin. Als je niet zo’n grote tuin hebt dan kan je het beste met 3/4 dahlia’s beginnen maar dan wel verschillende soorten. Deze nemen al snel 1m2 in beslag. Je kan dahlia’s ook in een pot kweken zodat ze eerder uitlopen en een snellere start hebben. Hierdoor zullen ze vaak eerder bloeien. In de pot kan je sommige soorten heel goed laten staan maar je kan ze eind april / begin mei ook overplanten naar je pluktuin. Met name zijn de wat kleinbloemige en lagere dahlia’s mooi in potten te gebruiken(Dahlia firepot, Berliner Orange, Mya, Pink Magic, Wishes N Dreams). Met zo een pot kan je altijd weer een lege plek in je border opvullen als een plant al uitgebloeid is en dat jaar niet meer gaat bloeien. De tweede mogelijkheid is om ze rechtstreeks in de volle grond te zetten. Dit doe je eind april / begin mei als er geen nachtvorst meer komt en de temperatuur buiten al wat oploopt. Verwacht je toch nog een late nachtvorst dan kan je de dahlia’s afdekken met een omgekeerde bloempot. De knollen zullen snel gaan uitlopen met groene sprieten. Dan is het wel even oppassen geblazen als je last hebt van slakken want die zijn gek op het jonge blad van de dahlia’s.

 

Welke plaats, grond, het planten en de afstand?

Dahlia’s houden van een zonnige standplaats, op deze manier kunnen zij zich het beste ontwikkelen en bloeien. Je kan ook een plek met iets schaduw proberen maar de dahlia’s worden dan soms iets slapper en zullen iets minder bloemen geven. Zorg voor een vocht doorlatende grond aangezien een dahlia hekel heeft aan natte voeten. De knollen rotten dan heel gemakkelijk weg. Het beste voor het planten is de grond goed los te maken en wat mest of bodemverbeteraar te geven. Op het kaartje van de dahlia wordt over het algemeen informatie gegeven over de plantafstand tussen elkaar. Ik poot ze vaak iets dichter op elkaar zodat ze minder gemakkelijk omvallen. Het is handig om dahlia’s niet elk jaar op dezelfde plek neer te zetten. Het afwisselen van plek houdt de bodem en de dahlia gezond. Dahlia bollen hoef je niet diep te planten, de wortels en knollen houden van de warmte van de aarde. Zorg er altijd voor dat de stengel aan de bovenzijde nog zichtbaar is. Onder aan die stengels komen de nieuwe groene uitlopers (scheuten).

Steunen van de dahlia.

Bijna ieder dahlia heeft steun nodig. In een seizoen kunnen ze tot flinke struiken uitgroeien en het zijn vooral de wat hogere dahlia’s die het dan zwaar hebben. De bloem kan niet alleen topzwaar worden maar ook regen en wind kunnen boosdoener zijn en je hele plant plat gooien. Je kan werken met 1 of meerdere bamboestokken en zorgen dat de plant rondom steun heeft. Bij meerdere dahlia’s ben je daar behoorlijk druk mee en moet je vaker checken en extra stokken plaatsen. Een andere mogelijk is te steunen met kant en klare producten zoals plantensteunen of longstakes van De Wiltfang. Dit is wel een wat duurdere oplossing. Ik plaats al mijn dahlia’s in een bed en steun dat op een natuurlijke wijze met snoeitakken uit de wal van onze moestuin. Vaak liggen er ook wel wat takken in het groenafval van de gemeente.

 

Het toppen van de dahlia

Door dahlia’s al vroeg te toppen gaat de plant zich verbreden en maakt aanzienlijk meer zijscheuten. Het lijkt afschuwelijk om te doen maar geloof mij, doe het. Je plant krijgt hierdoor veel meer bloemen. Hoe doe je dat? Als de plant ongeveer 30 cm hoogte heeft kan je de middelste langste scheut terugsnoeien met een snoeischaar. Dit doe je ongeveer 10 cm boven het derde bladrozet. Nu kan de plant zich ontwikkelen tot een wat compactere stevige struik met meer bloemen.

Welke dahlia’s in mijn pluktuin?

Er zijn teveel dahlia’s om om te noemen en er komen ieder jaar nieuwe soorten bij. Gelukkig heeft iedereen zijn eigen smaak en voorkeur voor kleuren. Ik beperk mij tot de dahlia’s die geschikt zijn voor de pluktuin. Je hebt mignon-, pioenbloemige-. anemoonbloemige-, halskraag-, cactus-, pompon-, bolvormig- en gefranjerde-dahlia’s.

Als je op internet wilt bestellen kijk dan goed hoe groot de bloemen worden. Sommige zijn kleiner en dat betekent vaak dat de stelen kleiner zijn waardoor je ze niet in grotere boeketten kunt verwerken. Ik vind persoonlijk de ’Jowey Mirella’ een topper voor in de boeketten met zijn donkerrode bijna purperen kleur. Hier komen nog wat dahlia’s die vooral geschikt zijn om te plukken.

  • Dahlia Preference – cactusdahlia
  • Dahlia Onesta – decoratieve dahlia
  • Dahlia Jowey Martina – baldahlia
  • Dalia Sylvia – baldahlia
  • Dahlia Blue Bayou – anemoonbloemige dahlia
  • Dahlia Burlesca – ponpomdahlia
  • Dahlia Jowey Winnie – baldahlia
  • Dahlia Jowey Joshua – tweekleurige, baldahlia
  • Dahlia Jowey Morelle – baldahlia
  • Dahlia Irish Pinwheel – decoratieve dahlia
  • Dahlia Blue Boy – decoratieve dahlia
  • Dahlia Chat noir – cactusdahlia
  • Dahlia Stolze von Europe – baldahlia
  • Dahlia Cafe au Lait – dinnerplatedahlia dus groot
  • Dahlia Fuzzy Wuzzy – Deca splitdahlia tweekleurig
  • Dahlia Diana’s Memory – Decoratieve dahlia

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?