Het Groene Huis in Amersfoort : een pluktuin starten voor tuin of balkon

Op 21 januari bij Het Groene Huisin Amersfoort 2024 heb ik een korte workshop op het gebied van pluktuinen gegeven en de planten die hierbij passen. Ik  adviseer met Plukjebloemen hoe jij kleur aan je tuin geeft en een stukje van je tuin tot bloei kunt brengen.

Maar waarom is het zo belangrijk om veel bloemen in je eigen tuin te hebben?

Bloemen hebben nectar voor de vlinders, bijen en andere insecten. Bloemen die je koopt in de winkel hebben een hele grote impact op ons milieu want waar komen zij helemaal vandaan? Kijk jij waar je bloemen vandaan komen en ben jij je bewust welke reis hebben zij afgelegd.

Bloemen die je plukt of koopt zijn beide beperkt houdbaar. De meeste bloemen belanden in de kliko. De bloemen uit je eigen tuin of wat je hebt opgekweekt belanden ook in de composthoop  maar hebben veel minder impact op het milieu. De bloementeelt gebruikt helaas nog steeds veel bestrijdingsmiddelen om ze op te kweken. Dit is slecht voor de bodem en grondwater en daardoor ook voor ons gehele milieu. Als je zelf je bloemen teelt hoef je geen gif te gebruiken

Deze lezing is geweest.

Heb jij een tuin, een stukje braakliggend grond of balkon wat in de zon ligt dan geef ik advies over hoe jij hier een mooie pluktuin van kunt maken. Tijdens de workshop van 45 minuten vertel ik je zoveel mogelijk over hoe jij een pluktuin kunt starten en alles wat daarbij komt kijken. Ik laat veel sfeerbeelden zien om alles duidelijk te maken maar natuurlijk ook om je enthousiast te maken. Ik vertel je welke bloemen en planten je het beste kunt kiezen. Weet je dat je niet alleen met eenjarigen een pluktuin kunt maken maar ook met vaste planten. Een combinatie van beide is ook heel mooi.  

Je kunt natuurlijk ook op je balkon een kleine pluktuin met houten kistjes of grote potten starten. Ik geef je tips welke bloemen ook geschikt zijn om in potten te kweken. 

Het is de bedoeling dat je deze pluktuinborder zelf thuis kunt toepassen in een stukje gras, een stukje grond of door een paar tegels uit je tuin te halen. Door je tuin te vergroenen met planten help je mee aan de biodiversiteit. Veel van de bloemen die je gaat gebruiken geven voeding aan de bijen en vlinders. 

Heb je die dag geen mogelijkheid om langs te komen? Ik geef in 2024  weer een aantal workshops over hoe jij je eigen kunt ontwerpen Je komt dan bij mij thuis aan tafel een tekening maken met de indeling van jouw eigen pluktuin. Wil je met een groep vriendinnen een leuk uitje hebben, mail mij dan voor een mooie aanbieding.

One thought on “Het Groene Huis in Amersfoort : een pluktuin starten voor tuin of balkon

  1. helaas kreeg ik de datum van de pluktuin te laat door!
    was er graag bij geweest ik woon notabene achter het schothorsterbos
    het lukt mij nl niet om zinnia’s in mijn tuin te krijgen de slakken vinden ze erg lekker hebt u een tip voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?