Eindeloos plukplezier met eenjarige lathyrus!

ls je aan mij vraagt welke bloem onmisbaar is voor je pluktuin dan is dat de eenjarige Lathyrus odoratus.  Iedereen houdt van deze eenjarige omdat hij zo veel bloemen geeft. De geur van een nieuw bosje is zo heerlijk, echt iets om van te genieten. Echter niet alle Lathyrussen geuren zo groots. De vaste Lathyrus latifolius geurt bijna niet en is maar in twee kleuren te verkrijgen, maar je hebt wel een gigantische bloemenzee. Deze plant staat in mijn tuin achter het huis en is een gemakkelijke klimmer. De vaste Lathyrus moet je vastzetten aan een paal of klimsteun. Maar eerst gaan we het over de eenjarige lathyrus hebben. Ik adviseer deze zelf te zaaien. Allereerst is een zonnige plek met losse vruchtbare grond een must. Er wordt geadviseerd om elk jaar van plek te wisselen in verband met verarming van de grond maar ik hou mij daar eerlijk gezegd niet aan omdat ik niet ieder jaar mijn klimrekken wil verplaatsen. Daarom krijgen ze van mij extra biologische mest en aanplantaarde.

 

Manier 1 – Voorzaaien. Veel mensen weten niet dat je in februari al kunt beginnen met het zaaien van Lathyrus.  Ik doe dat in de tuinkas, maar op je slaapkamer kan het bijvoorbeeld ook prima als het daar niet te warm is. Uiteraard kun je ook pas in april of mei voorzaaien. De Lathyrus bloeit dan gewoon wat later. Je begint met de zaden één nacht voor te weken in water. Ze zwellen dan op en zullen dan sneller een klein worteluitlopertje maken. De zaden gaan twee tot drie centimeter de grond in en worden afgedekt met potgrond of zaai- en stekgrond. Lathyrus moet je in diepe potjes ook wel roottrays genoemd zaaien in verband met wortelgestel dat de diepte in gaat.

Manier 2 – Rechtstreeks zaaien in de volle grond kan ook. Ook deze zaadjes kan je het beste één nacht voorweken. Zorg dat de grond goed bemest is en zaai om de tien centimeter op ongeveer drie centimeter diepte bij het klimrek en dek de zaden met grond af en druk de aarde lichtjes aan.  Hou je zaaisel wel in de gaten. Valt er voldoende regen dan zul je weinig tot geen water hoeven geven. Als het droog is geef je af en toe water zodat de grond niet uitdroogt. Maak het niet te nat, want dan rotten de zaden weg. Als je zaailingen opkomen laat je ze eerst even met rust. Nadat de plant twee bladparen hebben kan je de plant toppen zodat er meerdere uitlopers komen en een vollere plant ontstaan. Dat hoeft niet per se, als de plant hoog genoeg is gaat deze soms platliggen. Hierdoor maak hij uitlopers en hoef je niet meer te toppen. Dat platliggen is kenmerkend voor sommige Lathyrussoorten en ontstaat ook als je de plant niet steunt.

Lathyrussen hebben een klimrek nodig

 

Als ik de Lathyrussen in de volle grond in de pluktuin bij het hek zet geef ik water na het inpoten. Ik wacht dan even af tot de plant de hoogte in groeit. Hij pakt niet altijd vanzelf het klimrek, daarom zet ik de plant vast met flexibel binddraad. Eenmaal vastgebonden vindt hij zijn weg naar boven. Blijven controleren en blijven vastzetten hoger aan het rek is belangrijk om rechte stelen te krijgen. Komt je Lathyrus van het hek af, dan groeien je stelen krom naar boven en dat is niet handig voor het op de vaas zetten.

Plukken maar!!

Lathyrus kun je het beste vroeg in de ochtend of ‘s avonds plukken. Zorg altijd dat je een emmer water bij de hand hebt waar je de bloemen meteen in kunt zetten. Je ziet snel genoeg wanneer de Lathyrus op zijn best is. Als de onderste bloem al uitvalt ben je eigenlijk te laat. Ik verzamel de Lathyrus per kleur en bind de stelen bij elkaar in een bosje en zet dit direct in het water. Thuis kan ik ze op kleur heel snel in vaasjes zetten: ik knip alle stelen één keer schuin af en ze kunnen plop, het water in. Als ik van een kleur weinig heb, knip ik deze in de moestuin met één of twee andere soorten, bind ze samen en zet deze ook weer bij elkaar in een vaas. De bloemen die bijna zijn uitgebloeid, knip ik tijdens dit rondje ook af. Extra leuk: omdat ik voldoende bloemen aan het rek heb, geef ik veel bosjes weg.

One thought on “Eindeloos plukplezier met eenjarige lathyrus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?