Lathyrus odoratus is mijn favoriet

Eenjarige lathyrus Als je aan mij vraagt welke bloem onmisbaar is voor je pluktuin dan is dat de eenjarige Lathyrus odoratus. Helaas staat hij niet zo lang op de vaas (vier dagen), maar iedereen houdt van deze eenjarige omdat hij zo veel bloemen geeft. De geur van een nieuw bosje is zo heerlijk, echt iets om van te genieten. Echter niet alle Lathyrussen geuren zo groots. De vaste Lathyrus latifolius geurt bijna niet en is maar in twee kleuren te verkrijgen, maar je hebt wel een gigantische bloemenzee. Deze plant staat in mijn tuin achter het huis en is een gemakkelijke klimmer. De vaste Lathyrus moet je vastzetten aan een paal of klimsteun. Maar eerst gaan we het over de eenjarige lathyrus hebben. Ik adviseer deze zelf te zaaien. Allereerst is een zonnige plek met losse vruchtbare grond een must. Er wordt geadviseerd om elk jaar van plek te wisselen in verband met verarming van de grond maar ik hou mij daar eerlijk gezegd niet aan omdat ik niet ieder jaar mijn klimrekken wil verplaatsen. Daarom krijgen ze van mij extra biologische mest, compost of aanplantaarde. Ik kweek ze ook voor in biologische potgrond.

Zoveel mooie kleuren en geuren
Net geplukte lathyrus met zulke mooi kleuren.

Zaden bestellen en zaaien maar.

Manier 1 – Voorzaaien. Veel mensen weten niet dat je in februari al kunt beginnen met het zaaien van Lathyrus. Ik doe dat in de tuinkas, maar op je slaapkamer kan het bijvoorbeeld ook prima als het daar niet te warm is. Uiteraard kun je ook pas in april of mei voorzaaien. De Lathyrus bloeit dan gewoon wat later. Je begint met de zaden één nacht voor te weken in water. Ze zwellen dan op en zullen sneller een klein worteluitlopertje maken. De zaden gaan twee tot drie centimeter de grond in en worden afgedekt met potgrond of zaai- en stekgrond. Lathyrus moet je in diepe potjes zaaien in verband met wortelgestel dat de diepte in gaat. Geschikt hiervoor zijn plastic potten minimaal tien centimeter diepte of kweekbakjes deep roottrainers met 32 cellen. Ik kan dan in 32 cellen 32 plantjes zaaien waardoor alles niet teveel ruimte inneemt.

Manier 2 – Rechtstreeks zaaien in de volle grond kan ook. Ook deze zaadjes kan je het beste één nacht voorweken. Zorg dat de grond goed bemest is en zaai om de tien centimeter op ongeveer drie centimeter diepte bij het klimrek en dek de zaden met grond af en druk de aarde lichtjes aan. Als je hebt gezaaid geef dan meteen één keer water met gieter met een fijne broes en vooral niet met een harde straal. Dit voorkomt dat je zaden gaan zwemmen of zich gaan verplaatsen. Als de zaden opkomen hou je het onkruid weg en zorg je ervoor dat de lathyrus een klimsteun heeft.

Hoe je de planten kan steunen?

Lathyrus kan niet zonder steun behalve speciale Lathyrus in potten die lager blijven. Een klimsteun kun je maken van palen met rekken, pantanet gaas, een enkele paal in de border of een wigwam van natuurlijke houten takken of palen uit het hout- of snoeiafval. Je kunt gewoon kijken wat bij je past. Zet de steunen of rekken altijd achter in je border zodat deze alle zon pakt en geen schaduw geeft aan je planten die in de buurt staan. Ik combineer mijn Lathyrus met een dahliabed. Als de dahlia’s in juli beginnen met bloeien is in augustus de Lathyrus al op zijn retour.

De verzorging tijdens het bloeiseizoen.

Als de Lathyrus eenmaal aan het groeien slaat dan kun je alleen maar wachten op de eerste bloemen. In 2020 was ik in februari begonnen en waren er eind mei al bloemen. Maar een vroege bloei betekent ook dat de planten eerder stoppen met bloemen geven. Je kunt het bloeiseizoen verlengen door een deel voor te zaaien en een deel later in de volle grond te zaaien. Als de eerste bloemen zich laten zien kun je gaan plukken. Dit moet ook, omdat de lLathyrus dan weer nieuwe bloemen aanmaakt. In de lathyrus mogen geen peulen zitten. Dat zijn de uitgebloeide bloemen die zaden gaan vormen. Hier gaat de plant zijn energie in steken. Als je van vakantie terug komt of even geen tijd hebt om te plukken dan kan je het beste alle oude bloemen en peulen afknippen. Tussendoor een keertje bemesten kan geen kwaad en als de bloemen van het klimrek los komen dan kan je die weer even vastzetten. Geef voldoende water aan de voet van de lathyrus. In de zomer loop ik er wel twee keer per week met een gieter langs.

Plukken maar.

Lathyrus kun je het beste vroeg in de ochtend of ‘s avonds plukken. Zorg altijd dat je een emmer water bij de hand hebt waar je de bloemen meteen in kunt zetten. Je ziet snel genoeg wanneer de Lathyrus op zijn best is. Als de onderste bloem al uitvalt ben je eigenlijk te laat. Ik verzamel de Lathyrus per kleur en bind de stelen bij elkaar in een bosje en zet dit direct in het water. Thuis kan ik ze op kleur heel snel in vaasjes zetten: ik knip alle stelen één keer schuin af en ze kunnen plop, het water in. Als ik van een kleur weinig heb, knip ik deze in de moestuin met één of twee andere soorten, bind ze samen en zet deze ook weer bij elkaar in een vaas. De bloemen die bijna zijn uitgebloeid, knip ik tijdens dit rondje ook af. Extra leuk: omdat ik voldoende bloemen aan het rek heb, geef ik veel bosjes weg.

Zelf zaden winnen 

Hieronder zie je mij langs de uitgebloeide lathyrus lopen. Als de plant bijna tegen zijn einde is laat ik de laatste bloemen zitten. Deze vormen peulen vol met zaden zodat ik het jaar daarop geen zaden hoef te kopen. Let wel op als je per kleur wilt winnen dat je de lathyrus bij het aanplanten gescheiden houdt en voorziet van een label met de soort.

Zaden winnen van je lathyrus.

KLIK HIER VOOR DE VIDEO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?