Groen Talent

Dit item is geschreven door Nienke Frankfort voor het Septembernummer van het blad Tuinseizoen in 2021. Ik heb de tekst uit het blad overgenomen zonder enige wijzigingen.

Groen is meer dan tuinieren alleen. Waar de één dagelijks in de tuin aan het werk is, is de ander altijd op zoek naar de mooiste en beste cultivar. Ieder zet zijn groene talent op zijn eigen manier in. In deze rubriek laten we je iedere editie kennis maken met zo’n groen talent. Deze keer Marjolein Lanfermeijer. 

Hoe is jouw liefde voor groen en tuinieren ontstaan?
Dit is eigenlijk van jongs af aan al begonnen. Als kind had ik geloof ik wel 40 of 50 binnen planten op mijn kamer staan. Wat eigenlijk heel grappig is, want nu heb ik weer dezelfde planten in mijn huis staan als toen. Maar het echte tuinieren komt vanuit mijn vader. In een flat op de begaande grond had hij een hele grote tuin met een vijver, een zitkuil en een kas. Hier was hij dan ook altijd met plantjes bezig. Als kind stond ik hier niet voor open. Maar toen ik mijn eerste huis kocht ging ik toch met de tuin aan de slag, zo zie je maar dat ik het onopgemerkt toch meegenomen heb. Ik ging zelf aan de slag met het maken van een eigen ontwerp voor mijn tuin en merkte dat dit mij zo goed afging, dat ik me afvroeg waarom ik niet naar de tuinbouwschool gegaan was. En op mijn 40ste met kinderen merkte ik dat mijn huidige baan me geen positieve energie meer gaf. Dan moet je durven te stoppen, en toen ben ik tuinontwerpster geworden. Als ik nu terugkijk dan was ik altijd al met planten en tuinen bezig, ergens komt dit wel bij mezelf vandaan, maar ook stiekem een beetje van mijn vader.

Groen Talent artikel in tuinseizoen

Je bent zowel tuinontwerpster als tuincoach. Waar zit het verschil in deze rollen en wat vind je het leukste om te doen?
Als tuinontwerpster ontwerp ik een hele tuin, dus dan bepaal ik de hele indeling. Ik heb dan ook veel langer contact met de opdrachtgever, daar bouw je echt een band mee op. Dit ontwerp is een goed doordacht plan de basis voor je tuin. Opdrachtgevers hebben hier ook niet altijd hulp met het aanleggen van de tuin nodig, soms is een ontwerp al voldoende.  En als tuincoach komen mensen met een soort hulpvraag naar mij toe. Hier kom ik dan ook korter langs. Die hulpvragen kunnen heel divers zijn, zo leer ik mensen snoeien maar kan ik ook advies geven over de planten in een border of over de plaats van een veranda. Ik denk als tuincoach dus mee in de tuin. Als tuincoach spreek ik van te voren ook altijd een uurtarief af, dit doe ik als tuinontwerper niet. Nadat ik het eerste gesprek heb gehad bij de opdrachtgever, laat ik dit thuis op me inwerken en op basis daarvan maak ik de prijs. Ik investeer dus altijd 1,5 à 2 uur in een tuin door middel van een eerste gesprek. 

Ik kan niet echt zeggen welke rol ik leuker vind. De ene tuin is gewoon leuker dan de andere. De diversiteit is vooral wat ik leuk vind. Zo heb je ook verschillende tuintypes, de een wil alleen zitten in de tuin terwijl de ander graag veel bezig is in de tuin. 

workshop ontwerp je pluktuin

Waarom ben je begonnen met het schrijven van blogs en wat deel je op deze blogs?
20 jaar geleden waren de websites nog heel statisch en bestonden er geen blogs. Ikzelf wil altijd mensen enthousiasmeren en dingen delen. Dat is waarom ik begonnen ben met blogs. Hierop deel ik hoe je bijvoorbeeld een border in kan delen of wat voor schuttingen er zijn, maar ik schrijf ook blogs over de lezingen die ik geef. En dit werkt goed, ik kom regelmatig bij een opdrachtgever aan die zegt: “Die tuin op jouw website vonden wij zo mooi!” Dat is voor mij al heel makkelijk, dan weet ik gelijk hoe zij een tuin graag zien. Het doel van de blogs is eigenlijk om mensen aan de slag te laten gaan met hun eigen tuin.  

Je geeft een online workshop Pluktuinontwerp, hoe is deze cursus tot stand gekomen?
Ik heb een eigen pluktuin, deze ben ik eerst begonnen op een stukje grond van 75 m2, naast mijn moestuin. Inmiddels ben ik weer verhuisd en heb mijn nieuwe pluktuin van 100m2 op het zelfde moestuincomplex. Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met Creative Life, dit is een beurs die allerlei workshops geeft voor creatievelingen. Ik heb daar drie dagen lang workshops gegeven, gewoon om te kijken hoe dat werkt. Hier kwamen zoveel positieve reacties op dat ik dacht, dit ga ik volgend jaar weer doen! Maar dit kostte me best veel geld, wat ik er niet uithaalde. Daarom bedacht ik om deze workshop thuis te gaan geven. Dat heb ik dan ook een aantal keer gedaan, totdat corona kwam. Alle planten die ik klaar had staan voor deze workshops ben ik via een kraampje aan huis gaan verkopen. Bij Creative Life heb ik namelijk geleerd dat het leuk is om de mensen iets aan te bieden, zodat ze zelf aan de slag kunnen met kweken of dat ze de planten zo kunnen kopen. Een vriendin van mij gaf online schilderworkshops en daardoor kwam ik op het idee om mijn workshop ook online aan te bieden. Ter promotie van de workshop heb ik webinars gegeven. Cursisten kunnen in de workshop wanneer ze willen en kunnen de volgorde van de lessen zelf kiezen. Ideaal dus, maar toch denk ik dat er ook behoefte is aan fysieke workshops. Deze hoop ik daarom snel weer te kunnen geven.

Welke onderwerpen komen er in de workshop aan bod?
De workshop is eigenlijk een handleiding voor het ontwerpen en maken van je eigen pluktuin. Uiteraard begint de workshop met een inleiding over hoe je een pluktuin start. Daarna kunnen cursisten gewoon door de hoofdstukken van de workshop heen. De hoofdstukken bestaan uit hoe je de keuze van planten maakt, de namen van planten en het verschil tussen bloemen- en pluktuinen. Maar ook het indelen van je pluktuin en het maken van de ontwerptekening komt met voorbeelden aanbod. Zo zit er een leeg raster bij de workshop, waarin cursisten zelf hun tuin kunnen gaan ontwerpen. Verder leer je in de workshop alles over het zaaien, verspenen en verzorgen van je planten, de mogelijkheden van zaaibakjes en het maken van je eigen boeketten. De workshop heeft twee extra hoofdstukken waarin de dahlia en de lathyrus specifiek toegelicht worden. De hoofdstukken bestaan uit zowel tekst als videomateriaal en er zijn veel leuke weetjes en tips terug te vinden. Zo worden er tips gegeven over welke planten vlinders en bijen aantrekken. Maar het meest kenmerkende onderdeel van de workshop is toch wel de plantenkaartjes. Deze heb ik zelf ontworpen en zijn in diverse hoofdstukken terug te vinden. Cursisten kunnen uit de planten op deze kaartjes kiezen en op de kaartjes staat alle nodige informatie beschreven. Ik merkte dat mensen behoefte hadden aan tastbare kaartjes, dus ik heb een box met deze kaartjes, uitleg over de kaartjes en het lege raster gemaakt. Eigenlijk een verkortte versie van de workshop dus. Deze box is via mijn website te bestellen. 

Op welke manier begeleid je de cursisten online?
Als ondersteuning voor de cursisten is er een chatfunctie, waarin ze vragen aan mij kunnen stellen. Daarnaast mogen ze mij ook altijd mailen en heb ik zelfs een paar keer met cursisten gebeld. Het is ook mogelijk om een tekening van je ontwerp op te sturen zodat er samen naar de indeling gekeken kan worden. 

Waar kunnen onze lezers zich aanmelden voor de workshop en wat kost de workshop?
Aanmelden kan via https://plukjebloemen.nl/plukjebloemen.nl/pluktuinontwerp/, de kosten zijn 74,00 euro. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?