Hier is mijn verhaal over de liefde voor bloemen en hoe ik mijn eigen pluktuin ben gestart.
Met mijn beroep als tuinontwerpster is het kiezen van alle planten voor iemands tuin altijd weer de kers op de taart. Met mijn vader als tuinierder is mijn liefde begonnen voor het maken van tuinen en vooral mijn liefde voor alles wat bloeit. Niet alleen in andermans tuin maar ook in mijn eigen tuin ben ik altijd bezig.
Sinds 2002 heb ik een moestuin in Leusden waar steeds meer bloemen er tussendoor gezet werden. In het begin deed ik dat alleen maar omdat ik het mooi vond maar ik plukte zelden een bosje bloemen. Inmiddels was ik al lang specialist op het gebied van zaaien, oogsten, invriezen, verwerken en natuurlijk ook het eten van alles wat er in de moestuin stond. In 2016 kon ik een extra stukje grond van 75m2 op ons moestuinencomplex erbij krijgen dus mijn eerste pluktuin was een feit. Een tekening was snel gemaakt terwijl er nog geen spade in de grond was gegaan. Helaas was de tuin erg nat en het water bleef staan doordat de grond was dichtgeslagen. Ik heb de gehele tuin een keertje omgespit en ik heb in de paden gaten van 1 meter diep geboord met de palenboor. Hierin heb ik het niet al te grote groenafval ( geen harde stelen) daarin gestort zodat de grond wat hoger kwam. Dat heb ik twee jaar volgehouden en het werkte. Waar voorheen 2 dagen een plas stond na hevige regen was het water nu binnen 3 uur verdwenen. De tuin heb ik voorzien van een laag van 5 cm bemeste tuinaarde en nog wat mest wat beschikbaar was op ons complex. Met het plan op papier heb ik het eerste jaar de keuze gemaakt om niet alles zelf te zaaien aangezien ik alle vaste planten goedkoop bij mijn eigen kweker bestellen kon. Deze tip geef ik ook vaak aan startende enthousiastelingen van pluktuinen.
Ik was natuurlijk al eerder begonnen met het binnen voorzaaien van lathyrus, zinnia, cosmea, amaranthus, etc. Na half mei en wist ik dat er de komende weken geen vorst meer zou komen en heb ik ze in de pluktuin gezet en ook rechtstreeks in de volle gezaaid zoals Nigella, Bupleurum, Calendula, en Cleome. Sommige planten met bijv. een penwortel houden niet zo van verplanten en kan je dus maar beter op de juiste plek zaaien en niet meer verplaatsen. Het is belangrijk dat je ziet hoe de zaailingen eruit zien, niet alleen handig om het onkruid ertussen weg te halen maar ook te leren herkennen als de zaden opnieuw terug komen. Een beetje uitdunnen en onkruidvrij houden is dan voldoende. Wil je nog meer weten over hoe ik zaai klik dan hier
Water geven, onkruid wieden en vooral genieten!
Het is onvoorstelbaar hoe hard alles kan groeien in je tuin. In juli was mijn pluktuin een oase van geur, kleur, vlinders en insecten. Als je wilt kan je al vanaf april uit je tuin plukken, wel is het dan belangrijk om aangepaste keuzes te maken. Denk hierbij aan blauwe druifjes, sneeuwklokjes, vergeet mij nietjes en tulpen. In het begin is het belangrijk om alles onkruidvrij te houden, vooral omdat je planten nog klein zijn. Na begin juni als alles tegen elkaar is aangegroeid en de grond meer bedekt is zal het onkruid wat minder worden en heb je meer tijd om te plukken. Als het een langere periode wat droger is geef ik met gieters de planten water uit de waterput op het complex. Vooral als de planten nog klein zijn en er veel aarde te zien is droogt de grond sneller uit. In augustus als alle planten groot zijn en wanneer er geen grond meer te zien houdt de grond wat beter zijn vocht vast . Geef liever wat meer in een keer en s’ochtends vroeg of s’avonds laat dan iedere dag een beetje.
Plukken maar!
Ik pluk zelf van april t/m november in een periode van 9 maanden alle bloemen uit mijn tuin. Het kopen van een bos bloemen doe ik alleen nog maar in de winter en als ik echt geen tijd meer heb. Plukken doe ik het liefst s’ochtends vroeg of in de avond, vooral als het overdag heel warm is. Ik neem altijd emmers mee en zet de bloemen direct in het water. Als ik thuis ben worden ze nog een keer gesneden als ze de vaas in gaan. Als je iedere dag je water van je bos bloemen ververst heb je veel langer plezier van je bloemen. Er zijn bloemen die wat korter op de vaas staan zoals lathyrus en sommige dahlia’s, maar er zijn genoeg boeketten die het ruim een week volhouden. Je leert al snel welke bloemen voor jouwzelf favoriet zijn om te gebruiken.
Dat wil ik ook!
Een pluktuin hoeft niet perse heel groot te zijn. Je kan beginnen met 3 m2 met 10 soorten of 10m2. Je kan het zelfs in je gras maken of wellicht kan je aantal tegels verwijderen en het zand vervangen voor tuinaarde. Mocht je willen beginnen (maart t/m mei) dan kan je kan alles zelf zaaien of je planten kopen. Heb je al wat meer ervaring met bloemen en tuinieren dan kan je het natuurlijk grootser aanpakken. Met mijn 75 m2 pluktuin heb ik veel te veel dus soms kom ik thuis met 3 emmers gevuld met bloemen en sta ik nog 1,5 uur de bloemen te schikken. Nu is dat voor mij wel heel extreem maar hou rekening met de tijd die je beschikbaar hebt voor je pluktuin. Met de tijd bedoel ik de tijd die je nodig het om te zaaien, verspenen, planten in de grond zetten, onkruid wieden, opbinden, plukken, water geven en het leukste van allemaal het boeket of boeketjes maken.
Ik adviseer het eerste jaar vaste planten zoveel mogelijk te kopen en de makkelijke planten te zaaien. Dat voorkomt teleurstelling.
Online workshop ontwerp je eigen pluktuin
Mijn online workshop voor het starten en ontwerpen van je eigen pluktuin is klaar. Ik heb daar veel en tijd en energie ingestoken en hoop dat jullie deze workshop zouden willen volgen. Je kan het beste op deze link klikken om de gehele inhoud van de training te kunnen zien en de daarbij behorende informatie.
dit jaar heb ik voor het eerst een pluktuin geprobeerd.
Mijn eerste doel was: zaaien, verspenen en uitplanten, gaat dat lukken?
En ja, het is wonderwel gelukt: ik koos voor uitplanten op kleur (wit, geel, rood, blauw).
Het komende jaar ga ik verder, heb wel wàt geleerd: minder zaaien, verder uit elkaar planten, steunen en wil nu soorten bij elkaar zaaien, kijken of me dat ook bevalt.
Genoeg te doen dus! De komende weken eerst maar uitzoeken welke planten af-vallen en welke ik erbij wil hebben enz, enz.
Hallo Bertie,
Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent. Ik begrijp dat jij het voornamelijk met eenjarigen doet. Kijk ook eens naar je vaste planten die je misschien al in je tuin hebt of zaai deze ook. Deze kun je namelijk lekker laten staan. Ik heb mijn middenstuk van de pluktuin ermee ingevuld. Succes verder, groetjes Marjolein