Zelf een pluktuin aanleggen kan iedereen!

Met een beetje hulp kan jij ook starten met een pluktuin. Zelfs als je geen ervaring hebben kan je met een beetje hulp heel ver komen. Bepaal eerst maar hoe groot jouw pluktuin moet worden en op welke plek in je tuin die moet komen. Je hebt nu de kans om de saaie planten eruit te halen die er ooit door de vorige bewoners ingezet zijn en je eigenlijk nooit mooi vond. Als die plek in de zon ligt dat zit je helemaal goed. Heb je niet de gehele dag zon dan kan je de keuze aanpassen met planten voor een halfschaduw plek.

Lathyrus eenjarige klimplant.
Deze eenjarige lathyrus geurt heerlijk maar heeft wel een klimrek nodig.

Plantenkeuze. Maak een lijst met planten en bloemen die je graag in de vaas of in de tuin ziet staan. Kijk naar vorm, bloeiwijze, bladstructuur, kleuren en de ruimte die ze innemen. Je kan er voor kiezen om als je wilt plukken gebruik te maken van de planten die je al in de tuin hebt staan. Ik gebruik bijv. hostabladeren, hortensiabloemen, grassen en floxen die ik niet in mijn pluktuin heb staan. Leer goed om je heen te kijken, er staan overal bloemen of mooie struiken die je voor je boeket kan gebruiken. Ik ben druk bezig om 100  bloemenkaartjes voor de pluktuin te maken  als onderdeel van de online training “Ontwerp je eigen pluktuin”

Eenjarigen hebben vaak veel kleur en moet je ieder jaar weer opnieuw zaaien. Er zijn eenjarigen waarvan de zaden zich verspreiden en opnieuw het jaar daarop volgend weer opkomen. Cerinthe, juffertje in het groen, goudscherm, achillea, knautia, goudsbloem en cosmea. Het voordeel van vaste planten is dat je ze kan kopen, aanplanten en sneller succes hebt. Je hebt niet te maken met zaden die niet willen ontkiemen omdat de zaden te oud zijn of omstandigheden die minder gunstig zijn. Er is wel steeds meer aanbod van eenjarigen voor je pluktuin, kijk eens op lokale markten of speciale kwekerijen. Zelfs ik kan het niet laten om daar ook af en toe te scoren.

Ontwerp pluktuin
Voorbeeld van een pluktuinontwerp

Finishing touch. Hoe ga je nu al die planten bij elkaar zetten zodat het er ook mooi uit ziet. Wil je een beetje kunnen plukken dan moet je weten hoeveel planten je nodig hebt. Van een Rudbeckia, Agastache, of Phlox heb je vaak aan 1 pol genoeg terwijl je veel meer nodig hebt bij een lathyrus, juffertje in het groen, scabiosa. Ik adviseer je als je toch 3 pollen van iets wilt 3 verschillende kleuren ( phlox in wit, rose en paars) neer te zetten. Zo kan je de bossen die je plukt iedere keer een andere sfeer en kleur geven. Verder is het belangrijk om te weten hoe hoog en breed de plant wordt, en of die steun nog heeft. Lathyrus heeft sowieso een klimsteun nodig middels een rek en kunnen 10 cm uit elkaar worden geplaatst. Maar ook planten als Cosmea, Zinnia’s en dahlia’s zal je moeten ondersteunen. Na 1 fikse regenbui ligt alles plat en krijg je ook geen mooie rechte stelen. Door alles wat dichter op elkaar te zetten hebben de planten ook weer onderling steun van elkaar.

Plukken is niet verplicht. Je kan ook van je pluktuin genietenen en in je stoel kijken naar alle bloemen, hommels, bijen, en vlinders die je planten bezoeken.

Uitzetten van de planten
Het uitzetten van vaste planten die in potjes zijn gekocht.

Zaaien. Hou rekening met als je zelf gaat zaaien en je nog niet zoveel ervaring hebt dat je niet teveel zaait want dan moet je ook weer uitdunnen. Sommige planten kan je ook in pot zaaien, zorg er wel voor dat de grond niet uitdroogt. Vaak zijn er ruilbeurzen van zaden. Ik heb op instagram ook zaden geruild, maar je weet nooit wat voor een kwaliteit je kan verwachten. Bij ons in Leusden is sinds 2020 een initiatief om om een zeer leuke manier zaden te ruilen in de bibliotheek. 

Wat is leuker dan zelf een pluktuin te starten met alle bloemen die je mooi vindt. Je hoeft hiervoor niet je gehele tuin te veranderen maar je zoekt  een mooie zonnige plek hiervoor.

Grondbewerking. Net als mensen kunnen planten niet een mooie bloem vormen zonder voeding ( uit de grond) en water. Ga nou niet je hele stuk grond af graven omdat je denkt dat er niets groeit. In plaats daarvan kan je beter de grond wat verrijken met meststoffen. Een laag compost ieder jaar over je grond heen doet wonderen. Ik kan altijd merken als ik dat doe want mijn planten worden gemiddeld veel hoger en rijker bloeien. Wil je gaan zaaien dan kan je dat het beste met potgrond doen. Deze kan je bestellen via deze website, ik gebruik biologische potgrond van Biokultura. Voor het inplanten van de potjes met planten gebruik ik universele aanplantgrond van DCM of bemeste tuinaarde. Met die laatste kan je ok een laagje van maximaal 5 cm over je border aanbrengen voor als je bijvoorbeeld iets wilt ophogen of extra wilt bemesten. Mocht je nog vragen voor mij hebben of ideeën om ergens over te schrijven dan kan mij mailen.

Kan je geen keuze maken of vind je het te ingewikkeld? Kijk dan of je met een kant en klare border van Plukjebloemen aan de slag kan.

 

4 thoughts on “Zelf een pluktuin aanleggen kan iedereen!

 1. Hallo Marjolein!

  Ik wil je een groot bloemrijk compliment maken over jou Plukjebloemen site en alle tips en trics die je de lezer geeft! Wat ontzettend fijn dat ik dit heb gevonden! Ik ga er zeker iets mee doen! Ik kan nl een stukje land “lenen” in de duinen van Egmond aan Zee van vrienden die daar hun Lankie( dialect) hebben om daar mijn pluktuin te beginnen. Altijd bezig met bloemen vanaf mijn jeugd! Als het mij ( met jou advies en passie) mag lukken dan kom je maar eens gezellig naar de kust en doen we een “bakkie” tussen de blommen!
  Pluk de dag, zolang het mag!💐❤️
  Zonnige en fleurige groet
  Marijke Bruin Heiloo
  0657128632

  1. Hallo Marijke, Leuk om te horen dat je ook zo enthousiast bent over alles wat met bloemen te maken heeft en bloeit. Ik ben waarschijnlijk in mei een weekje in de buurt dus ik noteer je nummer en wie weet bel ik je. En dank je wel voor je lieve woorden over mijn site. Ik probeer iedereen enthousiast te maken om meer kleur aan je tuin te geven. Ook een hartelijke groet,
   Marjolein

 2. Hallo Marjolein,

  Wat een leuke website! Boordevol informatie en duidelijk uitgelegd. Wij gaan dit jaar onze tuin aanleggen. Ik zou graag een deel gebruiken voor een kleine pluktuin. Ook vind ik een tuinkas erg leuk, maar wat kun je er precies mee? Zou je er wat over willen vertellen/uitleggen?
  Ik kijk uit naar je antwoord. Groetjes Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?