Zelf zaaien is zoveel leuker.

Als je met een pluktuin wilt beginnen en je bent starter dan kan je plantjes kopen. Maar wat is leuker als je planten helemaal zelf opkweekt van zaadje tot een bloem in jouw vaas. Zaaien kan je leren en je kan beginnen met het zaad wat gemakkelijk ontkiemt (opkomt) en ook het jaar daarna weer terugkomt. Veel eenjarigen zaaien zichzelf gemakkelijk uit. En ….. heel gemakkelijk sommige planten hoef je dan niet meer te zaaien. Maar je moet de kleine zaailingen wel leren kennen zodat je niet wegschoffels.

zaaien pluktuin
Lathyrus odoratus

Voorbeelden hiervan zijn

 • Nigella ( juffertje in het groen)
 • Bepleurum ( goudscherm)
 • Cosmos ( Cosmea )
 • Erigeron karvinskianus (fijnstraal)
 • Calendula ( goudsbloem)
 • Amaranthus ( amarant)

Zaaien

Je kan op twee manieren zaaien, je hebt de keuze om eerder binnenshuis te starten in zaaibakjes zodat je alles wat meer kan controleren. Je hoeft niet teveel zaadjes te gebruiken, dat is namelijk de meest gemaakte beginnersfout. Als je vroeg begint zal je ervaren dat je extra tijd nodig hebt met het verspenen ( 1 plantjes met minimaal 2 blaadjes in 1 potje zetten). Je kan ook wat later starten met zaaien, dat doe je in de volle grond op de plek van bestemming. Hier zal je meestal moeten uitdunnen omdat de plantjes te dicht op elkaar staan. Maar ook uitdunnen van de gezaaide planten (als er teveel staan) is belangrijk. Durf dus weg te halen want de planten  moeten op de juiste afstand van elkaar staan als ze volgroeid zijn

Plantafstanden

Bij het inplanten staan alle planten niet even ver uit elkaar. Sommige staan 20 cm van elkaar maar er zijn ook planten die 1 m2 ruimte in beslag nemen. De plantafstanden vind je meestal ook op het zakje met zaad. Wat niet op het zakje staat is welke planten er gesteund moeten worden. Klimplanten zoals lathyrus hebben een klimrek nodig maar er zijn ook planten die niet zonder steun kunnen. Cosmea, Zinnia, en Scabiosa zijn van die planten. Het is zonde dat de planten na 1 regenbui omliggen omdat plukken ook moeilijker wordt. Steunen kan heel goed met snoeiafval, bamboestokken of wat je maar uit het groendepot kan krijgen.

Cosmea is duidelijk herkenbaar

Onkruid hoort erbij!

Onkruid wieden is mijn yoga. Laat je niet gek maken en het geeft zoveel voldoening. Door een tuin in kleine stukken te verdelen kan je iedere keer een stukje doen zonder dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Maar hoe herken je onkruid? Meestal werkt de de regel: Waar het meeste van staat is geen onkruid (dan praat ik over de plek waar het zaaisel gestaan heeft) Alles wat anders is haal je weg,  ook bij twijfel.

zaailingen
zaailingen

Nog even wat tips 

 • Lees de informatie welke op de zakjes met zaden staat goed. Hier staat duidelijk genoemd welke periode je het beste kan zaaien. Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen volle grond zaaien ( later) of binnenshuis in zaaibakjes.
 • Sommige zaden zijn lichtkiezers (sla), maar de meeste zaden worden gewoon afgedekt met een heel dun laagje zaai en stekgrond. Een regel hiervoor is dat je zaden zo groot als zichzelf in de grond zaait. Hoe groter het zaadje des te dieper hij er in mag.
 • De potgrond kan je het beste zachtjes plat aandrukken, daarna water geven zodat de zaden niet gaan zwemmen en op hun plaats blijven. Ik gebruik gewoon potgrond voor het zaaien, maar iets zaai- en stekgrond als boven laagje vind ik wat fijner aangezien je geen brokken hebt en wat dunner laagje kan strooien. 
 • Je kan als je binnenshuis zaait een plastic zakje erover heen trekken ( vastzetten met een elastiekje) als je weet dat je slordig bent met water geven. Zaaisel moet vochtig blijven en deze manier zorgt er voor dat er minder verdampt.
 • Ik heb zelf mijn pluktuin niet bij huis wat betekent dat ik ter plaatse zaai . Het nat houden van de grond is belangrijk voor het ontkiemen van de zaden. 
 • Sommige harde zaden kan je een of twee nachten voorweken in water zoals die van de Lathyrus. 
 • Als je zaden koopt dan kijk je ook naar de uiterste gebruiksdatum. Oud zaad kiemt minder goed, we steken er onze tijd en liefde in dus ik vind het prettig dat ik een grotere kans van slagen heb. 
Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?