De top 5 eenjarige plukbloemen

Na twee jaar pluktuin begin ik aan mijn derde seizoen. Ik weet steeds beter wat ik wel of niet mooi vind in de boeketten en probeer mij meer te richten op bloemen die ik gemakkelijk kan plukken en redelijk lang op de vaas staan. Hieronder zie je de bloemen van een kleine coreopsis soort. Er zitten wel honderden bloemen in, fantastisch om te zien maar veel te veel werk om te gaan plukken.

coreopsis tincture plukbloemen
Heel veel werk om te plukken

Hierdoor maak ik al weer een selectie van bloemen welke volgend seizoen niet meer terug komen in mijn pluktuin en inmiddels ben ik ook al weer bezig met een lijst van nieuwe soorten. De toppers wil ik graag met jullie delen. Hier komen ze:

Lathyrus Odoratus.

Nederlandse naam: pronkerwt, in het engels sweat peas. Ik heb zowel de eenjarige( odoratus) als de meerjarige ( latifolius) in de pluktuin staan. De meerjarige is er in rose en wit maar wel minder geurend als de eenjarige soorten Je kunt ze zowel voorzaaien vanaf februari als wel in de volle grond ter plaatse zaaien in mei. Ik leg alle zaden 1 nacht in het water zodat ze niet meer zo hard zijn en gemakkelijker kiemen. Deze klimmers hebben een goed klimrek nodig of palen waar je ze aan vast kan binden. Ik zaai wel 10 verschillende soorten en dus ook kleurn maar niet allemaal ruiken ze even sterk. Let daar dus op bij aankoop, vooral als je dat belangrijk vind. Er zijn ook lage siererwten voor in een pot maar ik ga toch voor de hoge variëteiten aangezien die ook beter te plukken zijn. Niets gaat boven de geur van een vers bosje lathyrus in je vaas. Deze bloemen staan ongeveer 3/4 dagen op vaas.

Lathyrus kan niet zonder klimrek

 

Cosmea.

Ook deze soort kan heel hoog worden en heeft wel iets steun nodig na bijvoorbeeld een regenbui of harde wind. Cosmea is er in wit of rose tinten en in verschillende hoogte. Tegenwoordig ook met buisvormige bloemen, heel apart dus. Makkelijke zaaier maar je kan ze ook in het tuincentra of plaatselijk markt kopen als plantje en zo in de volle grond zetten.De Cosmea’s kunnen circa 7 dagen op vaas staan.

Het groen van de Cosmea erbij voor een natuurlijke uitstraling

Scabiosa, 

Nederlandse naam: Duifkruid. Dit is wel een vaste plant. De meeste kennen de zacht blauwe Scabiosa caucasica. Ik had altijd al de Scabiosa atropurpurea “Black Knight” ( zwart paarse kleur) in mijn eigen tuin staan, en wegens mijn liefde voor deze soort heb ik deze gezaaid en ook in de pluktuin gezet. Nu kwam ik bij een kweker andere varianten tegen zoals de “Scoop Marshmallow” welke er heel zacht uit ziet. Nu staan ze te pronken en ga volgend jaar uitbreiden met een witte variant. De bloemen staan ongelofelijk lang en hebben lange stelen en zijn gemakkelijk te plukken. Een topper dus! 

Kies voor meerdere kleuren Scabiosa.

Zinnia elegans. 

Deze bloemen zijn weer helemaal terug, voor mij een topper en sommige soorten zijn een beetje dahlia achtig. Ze staan heel stevig op hun steel en kunnen gemakkelijk geplukt worden. Zaaien onder glas eind maart begin april, maar niet te koud zetten. 20-25 graden dus in de woonkamer kan prima. Ik heb vooral de wat grote soorten gezet die minimaal 80 cm worden en daardoor makkelijk in grote boeketten te gebruiken. Een veel gebruikte soort zijn de “californische reuzen” met mooie oranje rode en rose tinten.Ook lagere varianten zijn mogelijk maar vind ik persoonlijk wat moeizamer te gebruiken in boeketten vanwege de hoogte.Er is wel een maar bij deze bloemen. Let op dat de jonge planten welke je uitzet niet worden opgevreten door de slakken. Die zijn er namelijk gek op.

zinnia plukbloemen pluktuin
Zinnia is er in heel veel kleuren

Lavatera trimestris. 

Nederlandse naam is Bekermalva. Deze heeft een mooie rose kleur en kan gezaaid worden onder glas in maart/april. Rechtstreeks op het zaaibed halverwege mei kan ook. Een gemakkelijke plant. Deze soort wordt ruim 120 cm en is een echte blikvanger in de border door zijn grote bloemen. Als plukbloemen vormen ze een mooie basis voor ieder boeket. Daarnaast het ik ook een hogere paarse variant gezaaid te weten Malva sylvestris “Mystic Merlin”. Deze soort kan 150 cm worden en de nederlandse naam is Groot Kaasjeskruid  Beide soorten kunnen ook gewoon in de border in je tuin worden gezet. Een beetje steun is welkom want ze kunnen snel omvallen als er geen hoge buurplanten staan.

plukbloemen
Met alle kleuren goed te combineren
Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?