Met deze 10 mooiste plukbloemen kun jij je pluktuin aanleggen.

Wat als je van plan bent om te gaan pluktuinieren en een pluktuin wilt aanleggen maar je niet zo goed weet welke bloemen hiervoor allemaal geschikt zijn. Ik maak het je gemakkelijk door alvast een keuze te maken aangezien deze soorten het altijd goed doen en gemakkelijk zijn om op zelf te zaaien en te  kweken. Op internet zie je vaak mooie bloemen als plukbloemen voorbij komen maar die bloemen zijnevel  te groot om in een boeket te verwerken.  Zo’n grote bloem als kattesnor, stokroos, en sommige amarant soorten gebruik ik dan als solitair in een vaas. Deze bespreek ik hier dus niet. 

Voor jullie heb ik al de plukbloemen die hieronder worden genoemd verzameld in een zadenbox die jullie kunnen bestellen op deze site. In de zadenbox zitten 10 eenjarige zaden die gemakkelijk op te kweken zijn.  Ook als beginner kun jij dit gemakkelijk zelf doen met mijn extra informatie over zaaien en opkweken van de plantjes. 

1. Lathyrus Odoratus of Pronkerwt

Je hebt zowel de eenjarige( odoratus) als de meerjarige ( latifolius) die je in de pluktuin kan zetten. Deze eenjarige lathyrus is in zoveel soorten en kleuren te bestellen. Als je voor eerst gaat zaaien adviseer ik je een mix van kleuren aan te schaffen. Wil je echt een goede geur dan kan je het beste naar wat oude rassoorten gaan of de Lathyrus “high Scent” kiezen. De meerjarige is er in roze en wit maar wel minder geurend dan de eenjarige soorten Je kunt ze zowel voorzaaien vanaf februari als wel in de volle grond ter plaatse zaaien in april/mei. Lathyrussen houden van een humusrijke grond en willen graag in de volle zon staan. Leg je zaden 1 nacht in het water zodat ze niet meer zo hard zijn en gemakkelijker kiemen. De zelfklimmende ranken hebben steun in de vorm  een goed klimrek nodig of palen waar je ze aan vast kan binden.  Er zijn ook lage siererwten voor in een potten voor als je geen tuin hebt. Niets gaat boven de geur van een vers bosje lathyrus in je vaas. Deze bloemen staan ongeveer 3/4 dagen op vaas. Wil je meer weten over hoe je deze het beste kunt zaaien en kweken dan kun je dit artikel lezen 

Plantafstand 10 cm uit elkaar.

 
2. Zinnia.

Wil je lang van je bloemen genieten dan is deze blikvanger tot laat in het jaar een topper. Deze bloemen zijn weer helemaal terug van weggeweest en lijken een beetje op dahlia’s. Ze zijn onmisbaar in boeketten met meerdere soorten bloemen maar alleen een bosje met Zinnia’s kan ik niet weerstaan. Ze staan heel stevig op hun steel, en voor mij is dat  het moment dat je ze kunt plukken. Ook op de vaas kan deze bloem het lang volhouden.  Zaaien onder glas eind maart begin april bij een temperatuur van 18-20 graden. Een Zinnia plant kan niet tegen vorst dus plant ze pas uit als de kans op nachtvorst is geweken. Dat is na half mei. Ik gebruik vaak  de wat hogere  soorten zoals  de “californische reuzen” met mooie oranje rode en rose tinten. Ook lagere varianten zijn mogelijk maar gebruik deze in de wat kleinere boeketten vanwege de kortere stelen. De eerste keer dat ik Zinnia’s plantte waren de helft van de plantjes de volgende dag opgegeten door de slakken.  Laat de planten wat groter worden als je ze in de volle grond zet. Ze kunnen dan beter tegen de slakkenvraat. Wil je toch rechtstreeks in de volle grond zaaien dan moet je zeker weten dat er weinig of geen slakken zijn. Ik gebruik rekken, bamboestokken, of een net zodat ze zinnia’s (met name de hogere soorten) steun krijgen. 

Plantafstand kleinere soorten 20-25 cm, grotere soorten 25-30 cm uit elkaar.

3. Cosmos of Cosmea

Cosmea behoort  tot een van de gemakkelijkste en meest dankbare planten die je in je pluktuin kunt hebben. De bloemblaadje zijn zo bijzonder dat ze mooi dansen in de wind en zo dun dat het zonlicht er doorheen breekt. De hoogte varieert van 60 cm tot 100 cm maar bij mij worden ze altijd hoger. Cosmea is er in wit of roze tinten maar ook in oranje en rood. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten leverbaar en dan bedoel ik de vorm van de bloem van enkele tot gevuld soorten en er zijn ook cupcake en buisvormige bloemen. Voor iedereen geldt natuurlijk wat je zelf mooi vindt en op internet kun je al deze soorten goed bekijken. In 2021 zaaide ik voor het eerst de cupcakes serie in pastelkleuren. Die is voor mij een echte blijver ook al probeer ik ieder jaar weer nieuwe soorten uit. De Cosmea is gemakkelijke te zaaien, zowel in het voorzaaien in maart als in het rechtstreeks zaaien  in de volle grond. Eenmaal gezaaid zie je ieder jaar de herkenbare zaailingen weer opkomen en hoef je eigenlijk niet meer te zaaien. Aangezien ik exact wil weten welke soorten ik opkweek  zaai ik per soort zo’n 10 plantjes  in maart voor.  Ik zet ze ook per soort in de pluktuin aangezien de ene soort ook hoger word dan de andere. Sommige Cosmea soorten kunnen heel hoog worden en hebben steun nodig na een regenbui of met harde wind. Ze gaan dan plat liggen en de bloemen bloeien scheef omhoog waardoor ze minder goed te gebruiken zijn in boeketten. De Cosmea’s kunnen 6/7 dagen op vaas staan.

Plantafstand 30 cm uit elkaar.

4. Scabiosa 

Als je een wat aparte bloem wilt zal deze je zeker verassen. Leverbaar in vele soorten en kleuren. De eenjarige soort is Scabiosa atropurpurea welke ik hier bespreek waarvan de “Black Knight” voor mij toch wel de mooiste is ( wat mij betreft).

De bloemen van de Scabiosa, ook wel Duifkruid genoemd, zijn echte vlinder- en bijenlokkers en met al die kleuren zit er altijd wel een variant voor je bij. Je kan deze bloeien vanaf februari tot april binnen voorzaaien bij een kamertemperatie van 20 graden. Na het kiemen kan je wat kouder zetten. Vergeet geen water te geven en verspeen de plantjes nog een keer naar een groter potje als de planten minimaal 4 blaadjes hebben. Je kan ook in de volle grond zaaien als de kans op nachtvorst voorbij is. Zaaien in mei of juni kan prima, de planten zullen wel later gaan bloeien. Scabiosa kan nog prima in september staan te bloeien. Des te meer je Scabiosa plukt des te mooier de bloei en krijg je ook meer bloemen. Je kunt voor een kleurrijke mix gaan maar ze zijn er in de kleuren, wit, zacht rose, felroze, en zwart dus je kunt ook meerder zakjes met zaad bestellen en per kleur gaan zaaien. 

Plantafstand van 30 cm uit elkaar

5. Lavatera of Bekermalva

Lavatera Trimestris “Silver Cup”  heeft een mooie knalroze kleur maar er zijn meer kapers op de kust. Er is een zachtroze “Pink Blush”en ook een witte “Mont Blanc” variant is een prima keuze. De lavatera  kan gezaaid worden onder glas in maart/april. Zaai haar niet te vroeg aangezien ze heel snel kiemt. Ze kan wel wat koude hebben maar geen nachtvorst. Rechtstreeks op het zaaibed halverwege mei kan ook. Dit is ook weer zo’n gemakkelijke plant die onmisbaar is voor een pluktuin. Deze soort kan wel 100-120 cm in je border worden en is een echte blikvanger door zijn grote bekervormige bloemen. Als plukbloemen vormen ze een mooie basis voor ieder boeket en geeft daarnaast ook vulling aan het boeket. Ik combineer ze altijd met andere bloemen. Daarnaast het ik ook een hogere paarse variant gezaaid te weten Malva sylvestris “Mystic Merlin”. Deze soort kan 150 cm worden en de nederlandse naam is Groot Kaasjeskruid.  Een beetje steun is welkom want ze kunnen snel omvallen als er geen hoge buurplanten staan. 

Plantafstand 40-50 cm uit elkaar. 

6. Ammi Majus

De Nederlandse naam voor deze witte schermbloemige is Fijn Akkerscherm. Deze plant wordt nogal eens verward met Dille maar als je eenmaal de verschillen weet herken je de schermen met witte bloemen heel gemakkelijk. Vooral de laatste jaren worden deze bloemen steeds vaker gebruikt in boeketten. Ze bloeien van juni tot augustus en kunnen zo’n 80-120 centimeter hoog worden. Door de  penwortel houdt deze plant niet zo van verplaatsen. Ik zaai ze om die reden het liefst direct in de volle grond en geef ze een plaats in de volle zon. Eenmaal gezaaid heb je het jaar erop wederom nieuwe zaailingen waardoor je niet meet opnieuw hoef te zaaien. Andere schermbloemige die een goed alteratie zijn is Orleya Grandiflora of Ammi Visnage. Rechtstreeks zaaien kan je het beste doen medio april mei. Geef ze wat steun vanwege hun hoogte en ik weet zeker dat deze plant  ieder jaar weer in je pluktuin gekozen wordt.

Plantafstand 30 cm uit elkaar. 

7. Centaura of Korenbloem

Deze sterk in het oog springende blauwe bloem zag je vroeger veel in de akkers maar het gebruik van pesticiden zijn ze daar helemaal verdwenen. Tegenwoordig zie je gelukkig weer in de bloemenmengsels in de randen van de bermen. zijn deze bloemen gemakkelijk zelf te kweken. Zet ze lekker dicht op elkaar, dan hebben ze van elkaar steun, De planten vertakken heel sterk, en door die vertakkingen met zilvergrijze beharing bloeien ze heel rijkelijk. De bloemen zijn fantastisch voor landelijke boeketten. Vroeger zag je alleen de blauwe soorten maar tegenwoordig zie je steeds meer kleuren verschijnen zoals roze, wit,  licht blauw en zelfs purper. Ze bloeien van juni tot en met augustus. Zaaien kun je in voorjaar vanaf maart doen. Ze kunnen wel tegen wat kouden maar je kunt ze ook prima rechtstreeks in de volle grond zaaien omstreeks april of mei. 

Plantafstand 20-25 cm uit elkaar. 

8. Nigella of Juffertje in het groen

Ik zag deze juffertjes voor het eerst in Engeland en was meteen verliefd op de blauw kleur,  de bijzondere bloem en het mooie blad. Eenmaal een keer gezaaid kun je  ieder jaar genieten van deze plukbloemen omdat ze zichzelf zo gemakkelijke uitzaaien. Het bijkomende voordeel is dat de zaailingen herkenbaar zijn en je goed van het onkruid kunt onderscheiden.  Feitelijk kun je twee keer genieten van deze kantachtige bloemen met allerlei sprietjes.  Ik heb ze niet alleen in de pluktuin staan maar gebruik ze ook in de borders van mijn tuin thuis. Want als de bloemen uitgebloeid zijn kun je gaan genieten van de zaaddozen met decoratieve tekening die als droogbloem mooi in een boeket kan worden toegevoegd. Vanwege de penwortel zaai ik deze plantjes meestal rechtstreeks in de volle grond medio april of mei. Ze houden van een zonnige plek maar halfzonnig verdragen te prima. De planten worden 60 cm hoog en bloeien in juli, augustus en soms tot september door. 

Plantafstand 15-20 cm uit elkaar.

9. Salvia viridis 

Vaak onbekend maar niet onbemind is deze mooie salvia oftewel bonte salie is. Deze gemakkelijke plant heeft een rechtopstaande, vertakte, witgrijs-behaarde stengel, kenmerkend zijn de schut bladeren die langzaam verkleuren. Je kunt de bloei wat verlengen door twee keer te zaaien met een tussenpozen van bijvoorbeeld 4 weken. Als de eerste zaailingen op hun retour zijn kan je gaan plukken van de tweede sessie met zaailingen. De plant houdt van de volle zon, bloeit in de kleuren roze of blauw en wordt circa 50 cm hoog. Je kan van juli tot oktober plukken van deze bijzondere Salvia soort die je ook prima een plekje kan geven in de border tussen je vaste planten. Ook dan blijven er genoeg stengels over om te plukken. 

Plantafstand 20-25 cm uit elkaar. 

10. Bupleurum

De Nederlandse naam is Goudscherm en stelt weinig eisen aan de grond, alhoewel deze wel goed doorlatend moet zijn. Deze planten hebben groengele, op Euphorbia lijkende bloemschermen die lekker lang aantrekkelijk blijven. De zachtgele kleur van de bloemetjes doet het goed in de boeketten en de bloem is ook heel sterk op de vaas (als snijbloem). Rechtstreeks in de volle grond zaaien medio april of mei werkt het beste, niet teveel grond erover heen want dez zaden hebben ook licht nodig om te ontkiemen. Je kan ze het beste met wat potgrond op de aarde strooien en inhakken voor een mooie verdeling. Ik druk de aarde nog even iets aan zodat de zaden niet wegspoelen met een regenbui. Heb je teveel gezaaid dan kan je uitdunnen. De plant ontkiemt snel en kan ook vaker achter elkaar gezaaid worden en wordt ongeveer 60 cm hoog. 

Plantafstand  20 cm uit elkaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?