Flower food op je bord!

Ook uit je pluktuin kan je  heel veel bloemen plukken  die je kunt eten. Ik vind het leuk om familie en vrienden er mee te verassen, en gerechten te versieren met bloemen uit je eigen tuin. Mogelijkheden genoeg. Bloemen op je bord geven niet alleen  de finishing touch aan de uitstraling maarkan ook een smaaksensatie aan je etengeven. En wat denk je van de kleuren.

Het is voor mij nog wel even belangrijk om te waarschuwen voor giftige planten die je vooral niet moet eten. Als je  twijfelt nooit uit proberen. Voor sommige planten kan men wel allergisch zijn of een allergische reactie veroorzaken. Bij twijfel nooit inhalen zeg ik dan.  Ik zal proberen een paar voorbeelden te geven van planten die jij kan gebruiken voor je kookkunst.

eetbare bloemen in een vaasje

 • Amaranthus. De bladen lijken een beetje op spinazie en kunnen zo gegeten worden. De zaden zijn geen granen waar zitten wel vol met eiwitten en mineralen. Amarant betekent “Onsterfelijk” en vroeger door de inca’s gebruikt.

  amaranthus in bloei
  Alles is eetbaar van de amaranthus
 • Allium schoenoprasum ( gewone bieslook ) De stengels kan je bgebruiken voor kruidenboter of door een salade heen te doen. Zelf knip ik ze ook over tortilla rolletjes met gerookte zalm. De bloemen zijn ook eetbaar en leuk voor de versiering over een salade
  eetbare bloemen van bieslook
  Zowel bloemetje als steeltjes van de bieslook

   

 • Physalis pruinosa ( Lampionplant of  Kleine Ananaskers)  Deze is helemaal terug van weggeweest de de tuin om te plukken maar is ook heerlijk met zijn frisse zoetzure smaak. In het najaar kan je de besjes die erin zitten eten en gebruiken in salades of je kan er heerlijk jam van maken.
Lampionplant
Een decoratieve en een uitzaaiende plant.
 • Calendula ( Goudsbloem) Naast de helende werking van Calendula waar vaak zalf van gemaakt wordt kan je deze bloem ook heel goed gebruiken in salades.

  Calendula goudsbloem
  De goudsbloem is een makkelijke plant.
 • Phoenicum vulgare (Venkel). Deze plant bloeit mooi met gele schermen die je ook als bloem in boeketten kan verwerken. De zaden kan je voor de thee gebruiken door deze te drogen. Deze plant zaait zich wel overal uit. Alles van de venkel je gebruiken,

  Venkel
  Venkel bloeit van mei tot september
 • Vergeet mij nietjes ( Myosotis) Gebruik deze fragiel bloemen om cup cakejes mee te versieren, als tussendoortje,  of gebruik ze om de salade mee te versieren
Myosotis vergeet mij nietjes
De bloemen van de vergeet mij nietjes
 • Deze Oost indische kers is een ware topper met mooi fris groen blad en een plant die heel gemakkelijk te kweken is. Hij zaait zich heel gemakkelijk uit en van deze zaadjes kan je heerlijke kappertjes in het zuur maken. De bloemen smaken heerlijk pittig en kan je goed in een salade verwerken.
Deze kan je heel goed laten klimmen. Meestal zie je de oranje variant 
eetbare bloemen oost indische kers
oost indiche kers kan je ook heel goed in potten zetten, zacht geel kom je minder vaak tegen.
Chat openen
Hallo 👋 Heb je voor mij een vraag?